• Rólunk Kapcsolat Hírek Tudásbázis GYIK Letöltések

  Épületmodellek létrehozása 3D szkennelt pontfelhőből


  DWG rajzok és 3D modell készítése pontfelhőből  Meglévő épületek 3D lézerszkennerrel történő felmérésekor gyakran felmerülő igény 3D modell létrehozása is. Cégünk profi csapattal áll rendelkezésre épületek, ipari létesítmények pontfelhő-alapú modellezése esetén.

  Kérd ajánlatunkat munkatársunktól!

  Gábriel Miklós
  miklos.gabriel@sidextrade.hu
  +36 70 941 3611

  Kérd ajánlatunkat munkatársunktól!

  Gábriel Miklós
  miklos.gabriel@sidextrade.hu
  +36 70 941 3611
  3D épületmodell és a szkennelt pontfelhő kapcsolata


  Miért van szükség 3D modellre? Miért nem elegendő a pontfelhő?

  A felvett pontfelhő sok 10 millió diszkrét mérési pont összefüggő halmaza. Bár manapság a legtöbb tervezőszoftver képes arra, hogy a pontfelhő állományt beimportálja a modelltérbe, azonban gyakran az csak valamilyen egyszerű referenciaként használható. Nem lehet interakcióba lépni a nagypontosságú digitális állománnyal. Ezért van szükség olyan modellekre, amelyeket közvetlenül lehet használni.


  Hogy történik a modellezés?

  A pontfelhő-alapú modellezésnél alapvetően kétféle megközelítés létezik. Alkalmazásukról mindig az adott modellezési feladat alapján döntünk. Az első esetben a pontfelhőt csak egyfajta sablonként használjuk. Képzelj el egy épületet, amit kívül-belül felmértünk, majd létrehoztunk néhány metszet. A tervezőszoftverbe nem a teljes 3D állományt, hanem csak a metszetet importáljuk be. A szoftver natív parancsait felhasználva „átrajzoljuk” a sablont. A második esetben az egész 3D pontfelhőt tudjuk használni. Ilyenkor fejlett alakfelismerő algoritmusok segítségével hozzuk létre a modelleket.

  Mennyire pontos egy ilyen modell?

  Az elkészült modell pontosságát alapvetően befolyásolja a kiinduláshoz használt pontfelhő pontossága. A fejlett illesztő algoritmusok adják a valósághoz legközelebbi eredményt. Fontos figyelembe venni azonban, hogy amikor meglévő épületekről készült pontfelhő állományokkal dolgozunk, akkor számítani kell kivitelezési pontatlanságokra, a merőleges és párhuzamos helyzetektől való kisebb-nagyobb eltérésekre. A modellelemek illesztését követő esetleges pontosítások szükségességét mindig a megrendelővel közösen döntjük el.  Új hozzászólás: Korábbi hozzászólások:
  Ehhez a cikkhez/bejegyzéshez még nem érkezett hozzászólás!
  Árajánlatot kérek

  Ha egyetértesz az alábbiakkal, kérlek tedd be a pipát ide a jelölőnégyzetbe!

  http://faro3d.hu

  http://faro3d.hu

  A Cookie-król - Azért használunk cookie-kat, hogy javíthassuk a böngészési élményt és a weboldalt.

  További információért kattints ide!