• Rólunk Kapcsolat Blog Tudásbázis GYIK Letöltések

  Ipari betonpadlók 3D szkennelése

  2024-06-14

  Ipari betonpaldók 3D lézerszkennelése


  Az ipari betonpadlóknak egyre szigorúbb előírásoknak kell megfelelniük. A raktárakban - főleg a magasraktárakban - mozgó anyagmozgató berendezések biztonságos üzemeltetése érdekében elengedhetetlen a betonpadlóra vonatkozó szűk toleranciák pontos betartása.

  Ipari betonpadló 3D szkennelés
  A FARO ezekre a műszaki kihívásokra több modern és sokoldalú megoldást kínál. Az ipari betonpadlók síkpontosságának mérése / ellenőrzése a FARO legújabb generációs 3D lézerszkennereivel kielégítő pontossággal végezhető el. Sőt a valós idejű adatfeldolgozásnak és -kiértékelésnek köszönhetően a 3D szkennelés technológiáját akár, nedves beton állapotban is használhatjuk, amikor a későbbi költséges hibák még a keletkezésük pillanatában kiküszöbölhetők. A FARO Focus 3D lézerszkenner természetes az utólagos padló mérések, európai (DIN 18202, TR34) vagy amerikai (ASTM E1155) szabványoknak megfelelő minősítések, ellenőrzések és padlócsiszolás alkalmával is használható.

  Egyik korábbi munkánk során azzal bíztak meg bennünket, hogy egy ipari csarnok padlóját mérjük fel és a FARO FlatnessCheck applikáció segítségével mutassuk meg a helyszínen a javítást végző kollégáknak, hogy hol vannak azok a területek a padlón, ahol csiszolniuk szükséges.

  Mi a FARO FlatnessCheck App?


  A FARO FlatnessCheck App az AppStore-ból elérhető mobil applikcáió, amelyet kifejezetten iPad-re fejlesztettek. Az applikáció a betonpaldóról felvett pontfelhő azonnali, valós idejű kiértékelését végzi. A színtérkép segítségével azonnali visszajelzés adható az ipari betonpadló síkpontosságáról, illetve a kiterjesztett valóság (AR) megjelenítésnek köszönhetően a helyszínen azonnal vissza is jelölhetőek a hibahelyek.

  FARO FlatnessCheck App
  Az ipari betonpadló egyenetlenségei az élőképen


  A FARO FlatnessCheck applikációval történő mérés nagyon egyszerű. Három dologra van szükség a mérések végrehajtásához:

  • FARO Focus 3D lézerszkenner
  • iPad / iPad Pro tablet
  • FARO FlatnessCheck App mobil applikáció

  A szkenner felállítását követően vezeték nélküli kapcsolatot létesítünk az iPad és a Focus Premium 3D lézerszkenner között. A mérési projekt létrehozását követően a mérés azonnal megkezdhető. A mérési terület méretétől függően általában elég szokott lenni 3 - 4 álláspont felvétele. Nagyobb alapterületű raktárak mérése esetén azonban nem ritka a sok tíz mérési álláspont sem. A mérés teljesen automatikusan fut le és mindösszesen másfél percet vesz igénybe álláspontonként. A 3D szkennelés során a műszer a teljes környezetét pásztázza, a pontfelhőből csupán közvetlenül a szkenner alatti 1.2 méter átmérőjű körlap marad ki.

  Színtérkép ipari betonpadló
  A pontfelhőt a FARO Focus 3D lézerszkenner veszi fel

  A mérést követően, a 3D szkenner által mért pontfelhőket az iPad letölti, feldolgozza és összefűzi. Ez a folyamat szintén teljesen automatikusan fut le, a felhasználónak csupán le kell ellenőriznie és jóváhagynia a végeredményt. Az álláspontok térbeli pozícionálását követően a felhasználónak meg kell adnia a referencia sík helyét a térben, amihez képest az applikáció a pontfelhő pontok kiértékelését el fogja végezni.

  Megismételhető kiértékelés


  A referencia sík kétféleképpen jelölhető ki. Megtehetjük, hogy véletlenszerűen választunk egy pontot a pontfelhőből (jellemzően a betonpadló felületéről). Ez akkor lehet jó megoldás, ha a padlónak van olyan szakasza, ami más épület részekhez viszonyítva van jó magasságban, és ahhoz viszonyítva kell legyen mérve a padló többi része. A második lehetőség egy ún. mesterséges referenciapont (angolul target) felhelyezése. Az alábbi képen látható egy ilyen mesterséges referencia pont. Ezt úgy szoktuk felhelyezni, hogy a referencia pont szálkereszt középpontja a betonpadló síkjától egész számérték magasságban helyezkedjen el. Például 1 méterre helyezzük ki a padlótól. Ennek a megoldásnak előnye, hogy a kiértékelés megismételhetővé válik, hiszen a referencia sík felvétele ehhez a ponthoz kötődik, illetve fontos megjegyezni, hogy a csiszolási munka is nyomon követhető, láthatóvá válik az ismételt mérések közötti változás.

  Síkpontos betonpadló
  A falra kiragasztott referencia pont biztosítja a kiértékelés megismételhetőségét

  A FARO FlatnessCheck App a referencia síkhoz képest értékeli ki a betonpadlóról felvett több millió diszkrét mérési pont távolságát. Az applikáció a pontfelhő pontjait a felhasználó által megadott tűréshatárok szerint színezi ki. Zöld színűre, illetve a zöld szín árnyalataival színezi azokat a pontokat, amelyek a felhasználó által megadott alsó és felső tűréshatárok között helyezkednek el. A pontokat pirosra színezi, ha az eltérés a felső tűréshatár feletti, illetve kékre színezi, ha a referenica síktól mért eltérés az alsó határ alatti.

  Ipari betonpaldó színtérkép
  A színtérkép jól mutatja a magas, illetve a mély zónákat az ipari padlón


  Új hozzászólás: Korábbi hozzászólások:
  Ehhez a cikkhez/bejegyzéshez még nem érkezett hozzászólás!
  Árajánlatot kérek

  Ha egyetértesz az alábbiakkal, kérlek tedd be a pipát ide a jelölőnégyzetbe!

  http://faro3d.hu

  http://faro3d.hu

  A Cookie-król - Azért használunk cookie-kat, hogy javíthassuk a böngészési élményt és a weboldalt.

  További információért kattints ide!